УКР РУС
Всі новини

Порошенко пояснив, чому підписав закони про "євробляхи"

Підписання законів №8487 і №8488, які дають можливість легалізувати ввезені в Україну з автомобілі на європейській реєстрації, було компромісом між державою і власниками авто.

Про це президент Петро Порошенко написав на своїй сторінці в Facebook.

Він нагадав, що всі кошти від легалізації "євроблях" підуть на покриття дефіциту Пенсійного фонду, індексацію пенсій тим, хто отримує мінімальну пенсію.

"Це чітко і недвозначно передбачено законом", - підкреслив глава держави.


"Це - непростий компроміс між державою і фактичними власниками авто. Між тими, хто вже прийняв як даність неминучість податків, і тими, хто тільки отримав шанс стати сумлінним платником податків. І ось щоб останні не мали жодного сумніву, що їхні гроші йдуть на добру справу, їх і вирішили цільовим чином направити на допомогу пенсіонерам. Від Пенсійного фонду буду вимагати регулярно звітувати про обсяги коштів, отримані від легалізації авто", - заявив Порошенко.

Крім того, він закликав власників в передбачений законом термін скористатися пільговим порядком розмитнення і утриматися від акцій протесту.

"Без податків не буває армії, без податків не буває доріг, без податків не буває освіти. І державу будують не президенти, не уряди, не депутати, а платники податків. Це повинно стати аксіомою, і підписання зазначених законів - крок в тому напрямі. Спасибі всім за розуміння і здатність до компромісу", - пояснив свою позицію глава держави.

Цього тижня, 21 листопада, народні депутати разблокували процес підписання законів про "євробляхи". Так, парламентарії не підтримали два проекти постанови, якими пропонувалося скасувати результати голосування за закон. На наступний день документи підписав спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Законопроекти про розмитнення автомобілів на іноземних номерах вже були враховані в розрахунку доходів бюджету-2019 при підготовці цього документа до другого читання. Сьогодні, 23 листопада, Верховна Рада прийняла головний кошторис країни.

Як відомо, пов'язані законопроекти № 8487 і № 8488, прийняті Радою в другому читанні 8 листопада, встановлюють правила тимчасового перебування в Україні автомобілів з іноземною реєстрацією. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

  • Стало відомо, скільки принесе бюджету легалізація "євроблях"

Законопроект № 8487 встановлює базові ставки акцизного податку для нового автомобіля в залежності від типу палива та об'єму двигуна:

  • для авто з бензиновим двигуном об'ємом 1000 куб. см – 50 євро; від 3000 куб. см – 100 євро;
  • для "дизеля" з двигуном 1500 куб. см – 75 євро; від 3500 куб. см – до 150 євро.

Щоб визначити розмір акцизу для конкретного авто, до базової ставки будуть застосовувати коефіцієнти. Формула буде такою:

"Ставка = Ставка базова × Коефіцієнт двигуна × Вік двигуна".

На оформлення нерозмитнених авто дається 180 робочих днів. При цьому акцизний податок зменшується на 50% для авто, які будуть розмитнені протягом перших 90 днів після вступу закону в силу. В останні 90 днів "пільгового" періоду ставки стануть повними, але штрафи за порушення термінів перебування накладатися не будуть.

Законопроект № 8488 передбачає штрафи за порушення умов тимчасового ввезення та транзиту авто. Також в законі прописані штрафи за порушення терміну перебування нерозмитненого автомобіля на території України - від 170 гривень до 170 тисяч гривень або конфіскації авто.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну