УКР РУС
» » COVID-паспорти та переповнені лікарні: чи зупинить вакцинація коронавірус
Всі новини

COVID-паспорти та переповнені лікарні: чи зупинить вакцинація коронавірус

Україні підтвердили постачання 12 млн доз вакцини від коронавірусу. Це препарати британської компанії AstraZeneca та американської Novavax. Поставки мають бути вже цього місяця, обіцяє уряд, але точної дати не називає. Проте запевняє, що підписання необхідних угод уже йде до фінішу й найближчими днями нам розкажуть подробиці контракту. Тим часом світ уже масово вакцинується. Людям увели понад 125 млн доз. Найшвидші темпи в Ізраїлі. В інших країнах цей процес повільніший, та й загалом, щоб імунізувати 75% населення планети, потрібно буде аж 7 років. Тому запасаємося терпінням, бо підступний коронавірус не обирає, й він абсолютно не прогнозований. Про це – у сюжеті "Підсумків тижня".
Це фрагмент шедевру класичної музики із опери "Кармен". Ці та інші мелодії лунали на урочистому концерті в Колізеї. Після рекордних 88 днів локдауну італійський амфітеатр повернувся до звичного життя. Востаннє так довго він не бачив відвідувачів за часів Другої світової війни. Ожив не лише Колізей. Вся Італія оживає після суворого карантину. Запрацювали кав’ярні та ресторани, від відвідувачів не відбитися. Побачити на власні очі знову можна й найвідоміші полотна італійського Ренесансу. Роботу поновили всі музеї Ватикану.

"Ми доклали неабияких зусиль, щоб показати відвідувачам найкраще. Започаткували нові проєкти, посилили заходи безпеки", – розповіла директорка комплексу "Музеї Ватикану" Барбара Джарра.
Італія5 канал / Час. Підсумки тижня У Португалії переповнені лікарні. Катастрофічно не вистачає ліжок для тяжкохворих на коронавірус. Подекуди швидкі стоять годинами в черзі. Смертність від недуги рекордна. Половина всіх жертв Португалії припала на січень, хоча ще у вересні ситуація була стабільною. Нині ж у країні карантин. Влада радить наймати лікарів та медсестер з-за кордону. Щоб розвантажити медичну систему, багато європейських країн відправляють до Португалії лікарів та медичне обладнання.

"Я думаю, ми зробили величезну помилку на Різдво, коли пом’якшили карантин. Було недостатньо заходів, які змусили б людей залишатися вдома. Я розумію, що деякі речі не розголошуються, але не можна було послаблювати обмеження. Тепер маємо наслідки", – наголосив мешканець Лісабона Руї Педро.
Португалія5 канал / Час. Підсумки тижня Ось так по-різному світ оговтується від послабленого карантину на різдвяні свята. Хтось відновлює життя, а інші борються за своє власне. Окрім Португалії, найвищі показники смертності в європейських країнах – у Словенії та Чехії. Євроспільнота, щоб уберегти людей, запровадила нову, "темно-червону" зону. Це спеціальне визначення для регіонів із найбільшим ризиком для здоров’я. А також у тих регіонах, де фіксують нові штами коронавірусу. Нині до неї належить майже вся Європа.

"Темно-червона" зона існуватиме з уже наявними – "зеленою", "помаранчевою", "червоною" та "сірою". Їх визначають за кількістю інфікованих на 100 тис. населення. І оновлюють кожні два тижні. "Сіра" ж зона – це ті регіони, інформації про які недостатньо. Світ тим часом масово вакцинується. Загалом уже ввели понад 125 млн доз препарату у 67 країнах. І це більше, аніж інфікованих коронавірусом у всьому світі. Когось вкололи один раз, декого – вже двічі. Найшвидші темпи – у Сполучених Штатах, де щеплених більше, аніж інфікованих. Препарат отримали майже 40 млн американців, а от заразилися – 27 млн. Найбільше імунізованих нині в Ізраїлі – більш як третина населення. Серед них навіть молодь.
США5 канал / Час. Підсумки тижня

"Я дуже щасливий, що Ізраїль має таку масштабну вакцинацію. І це добре, адже скільки життів нам вдасться врятувати. Я сподіваюся, що всі розуміють важливість щеплень. Завдяки їм ми повернемося до звичного життя, радітимемо, ходитимемо на роботу, веселитимемось", – зазначив вакцинований Сапір Елханалі. Лише один відсоток усіх вакцинованих припадає на Європу. А все тому, що самих препаратів не вистачає. Поки що колють лише кілька. Це американсько-німецька Pfizer/BionTech, американська Moderna та шведсько-британська AstraZeneca. Їх переважно використовують в Європі та Північній Америці. Існує також китайська вакцина Sinovac. Її ефективність значно менша, як і ціна, тому вводять її переважно в Латинській Америці та Азії.

Щоб не чекати, поки згадані препарати привезуть, деякі країни оголосили, що допомагатимуть у виробництві. Зокрема, Франція пообіцяла переорієнтувати кілька своїх фармацевтичних заводів на виготовлення вакцини. Втім, більшість світових політиків застерігають, що вакцинація – не панацея, хоча вже дає позитивні результати.
Ізраїль5 канал / Час. Підсумки тижня

"Уже третій тиждень поспіль ми бачимо зниження кількості інфікованих коронавірусом. Хоча в деяких країнах цього й немає. Але на глобальному рівні ми маємо гарні новини. Зараз ми
розуміємо, що вірус можна контролювати, якщо дотримуватися антикоронавірусних правил", – заявив голова ВООЗ Тедрос Адганом Гебреєсус.

"Це схоже на вакцину проти грипу, коли ви щоразу повторно вакцинуєтеся проти нової мутації вірусу", – наголосила канцлерка Німеччини Ангела Меркель. У Данії вже планують запровадити паспорт вакцинації. Це буде цифровий документ. Він допоможе людям подорожувати, ймовірно, без карантину та суворих обмежень. Запровадити такий паспорт для всіх держав об’єднаної Європи поки не планують, хоча погоджуються, що сертифікат потрібен, але не як перепустка для подорожей, а лише для медичних потреб.

"Ми хочемо знайти стандарти для Європейського Союзу, звісно, додатково до міжнародних
стандартів. Можливо, найперше цей сертифікат буде потрібен удома, для різної діяльності, про яку говорили в Данії", – зазначив прем’єр-міністр Швеції Стефан Левен. В Україні ж таких планів поки що немає, як і вакцини проти коронавірусу. Перші поставки Київ має отримати вже цього місяця в межах програми COVAX. Хоча медики переконані: про препарат потрібно було подумати набагато раніше.

"Я не знаю багато подробиць про перемови щодо вакцин, але можу сказати як звичайний лікар і український громадянин: не думаю, що Україна робить хорошу роботу. Чому? Тому що вже дуже багато країн у всьому світі, зокрема, наші сусіди розпочали програму вакцинації, а ми досі ні. І наша мета зараз – справді її отримати, разом із Польщею та іншими", – зазначив завідувач інфекційного відділення Київської міської лікарні Сергій Дубров. А от широкий доступ до вакцини Україна матиме приблизно у 2023 році. Це прогнози американського аналітичного видання The Economist. Це за умови, якщо вірус не мутуватиме і для нього не потрібно буде шукати нового препарату. За такого найгіршого сценарію, на думку німецького уряду, боротьбу з коронавірусом доведеться починати спочатку. Мирослава Танська, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну