УКР РУС
» » "Давили танками "швидкі" і стріляли в дітей": як Москва помстилася Баку за бажання вийти з СРСР
Всі новини

"Давили танками "швидкі" і стріляли в дітей": як Москва помстилася Баку за бажання вийти з СРСР

Вибухнуло, коли 1988 р. Азербайджан та Вірменія почали активно ділити Нагірний Карабах. Москва відкрито підтримала Єреван, що не сподобалося азербайджанцям. До того ж перші особи місцевої компартії грали за правилами Москви.  Виникнення Народного Фронту Азербайджану (НФА), який став на чолі азербайджанського національного руху, за таких умов було передбачуваним. Але порівняно з подібними об'єднаннями у балтійських республіках, займав значно жорсткішу позицію щодо Кремля. І справа не лише в Карабаському конфлікті.
Звучить абсурдно, але років 30 і більше тому потрапити, наприклад, із Баку до Стамбулу можна було лише гаком через Москву. Азербайджан радянська влада ізолювала від культурно близьких йому народів та співвітчизників. Наприклад, по обидва боки радянсько-іранського кордону біля Нахічевані вистачало родичів, які не бачилися десятиліттями...
Безуспішні зусилля центру вирішити ситуації в Карабаху, нездатність керівництва захистити національні інтереси Азербайджану, тяжке становище біженців привели в грудні 1989 р. до народного вибуху під проводом НФА. Тодішній голова Ради Міністрів Азербайджанської РСР Аяз Муталіб згадував розмову з першим секретарем ЦК Компартії республіки Абдурахманом Везіровим. Вона відбулася 25 грудня 1989 р.: "Він сказав, що назріває катастрофа, і ми повинні просити допомоги у Москви. У нас не було власних внутрішніх військ МВС, екіпірованих шоломами і палицями. Вони підпорядковувалися тільки наказам із Москви. Ми попросили МВС і Раду Міністрів надіслати війська".
Радянська армія в Баку, 1990Ігор Ставицький Наприкінці 1989 р. напружена ситуація склалася на кордоні з Іраном. З 4 до 19 грудня жителі Нахічевану і приїжджі з інших азербайджанських міст масово виходили на кордон, руйнуючи інженерні споруди. 23 грудня командиру прикордонного загону Жукову пред'явили ультиматум – підкоритися рішенням НФА. І дали часу до 31 грудня. Але той виступив на місцевому телебаченні з попередженням, мовляв будь-які агресивні дії будуть припинені.
Чорний січень, Баку, 1990https://azertag.az/
31 грудня тисячі азербайджанців перетнули річку Аракс на кордоні з Іраном, натхнені першою за десятиліття можливістю братання зі своїми співвітчизниками. З боку Ірану в заворушеннях брало участь близько 800 осіб. Пізніше ця дата стала Днем солідарності азербайджанців усього світу.
10 січня 1990 р. Президія ВР СРСР ухвалила постанову "Про грубі порушення закону про держкордон СРСР на території Нахічеванської АРСР". У газетах почали писати, що азербайджанці "кинулися в обійми ісламському фундаменталізму". НФА розглядав рух у Нахічевані як частину боротьби за незалежність Азербайджану, натхненну падінням Берлінської стіни. Частини Радянської армії стали насильно видворяти з Нахічеванської автономії. Було знищено близько 700 км радянсько-іранського кордону.
29 грудня у Джалілабаді активісти Народного фронту захопили будівлю міськкому партії. А вже 11 січня – кілька адмінбудівель і владу в місті Ленкорань. Восени 1989 і на початку 1990 р. районні відділення НФА скинули 27 секретарів райкомів КПРС.

Хвилювання в Баку

3-4 січня 1990 р. на приміські траси і магістралі Баку вийшли перші пікети Народного фронту Азербайджану, які ставали все масовішими. Усі машини, зокрема військові, оглядалися, а пасажири перевірялися.
11 січня Народний фронт організував у столиці масовий мітинг, щоб висловити протест проти бездіяльності уряду.
За два дні в Баку на пл. Леніна почався мітинг із вимогою відставки першого секретаря ЦК Компартії АРСР Абдурахмана Везірова, який, на думку мітингувальників, не зміг забезпечити безпеку азербайджанського населення в Нагірному Карабасі і прилеглих районах. Того ж дня в Баку почався погром вірменів. Людей викидали з балконів, нападали на вірмен і на вулиці. Дивно, але місцеві органи влади і розквартирований в місті 12-тисячний контингент внутрішніх військ і армії не втручалися в те, що відбувається, обмежуючись охороною урядових об'єктів.
Є думка, що погроми почалися після того, як натовпом поширилась інформація про азербайджанця Мамедова, якого нібито вбили озброєні вірменські молодики. Пізніше говорили про те, що ніхто нікого не вбивав, а розпаленій юрбі дали лише привід для агресії.
Самі ж вірменські біженці з Баку звинувачували в погромах "людей з Народного фронту". Та керівництво НФА не хотіло погромів і навіть організувало порятунок вірмен. Правління організації виступило із засудженням скоєних злочинів.
20 січня 1990 року, БакуЛіга азербайджанців Харківщини НФА звинуватив республіканське керівництво і Москву у свідомому невтручанні, бо так остання могла виправдовувати введення військ у Баку і не допускати національний рух до влади в Азербайджані. 15 січня в деяких районах Азербайджану оголошено надзвичайний стан, який, втім, не поширювався на Баку. Погроми до цього часу пішли на спад.
Хто в не був режисером сутичок, але він точно мав здібність ідеально усе прораховувати. Цікаво, що історія про нібито вбитого азербайджанця нагадує роботу сучасних російських пропагандистів – їхніх снігурів, розіп'ятих хлопчиків, зґвалтованих дівчаток у Німеччині тощо.
17 січня почався безперервний мітинг перед ЦК Компартії, перекривши до нього всі підходи. 18 січня в республіці почався загальний страйк. Наступного дня, після того, як влада заборонила публікацію ультиматуму Народного фронту про негайне скликання надзвичайної сесії Верховної Ради УРСР, до страйку приєдналися і друкарні. 17 та 18 січня було три спроби захоплення будівлі ЦК, відбитих внутрішніми військами. Народний фронт почав блокаду військових казарм. Перед ними активісти звели барикади з вантажівок і бетонних блоків. Із 60 військових казарм у Бакинському гарнізоні було блоковано 34. Кульмінацією стала блокада військового містечка частин 295-ї мотострілецької дивізії, дислокованих у Сальянських казармах. Тут розташовувався танковий парк і штаб частини.
Чорний січень, Баку, 1990 рікhttps://azertag.az/ 19 січня перед будівлею ЦК Компартії Азербайджану відбувався багатотисячний мітинг, учасники вимагали не вводити в дію Указ Президії ВР СРСР від 15 січня про введення надзвичайного стану і домагалися відставки республіканського керівництва. Доти Баку опинився відтятим від країни пікетами. Не виходили газети, почалися перебої водопостачання, зупинилися заводи. Пікетувальники оточили будівлю телецентру. О 12:00, після закінчення терміну ультиматуму НФА, вони зайняли будівлю телецентру і відімкнули канал центрального телебачення.
Того ж дня надзвичайна сесія ВР Нахічевану прийняла постанову про вихід Нахічеванської АРСР з СРСР і проголошення незалежності.
Народний фронт уже де-факто контролював ряд регіонів Азербайджану. Увечері редактор газети Народного фронту "Азадлиг" Н. Наджафов повідомив мітингарям, що першим секретарем ЦК Компартії АССР збираються призначити головного КДБіста Азербайджану Вагіфа Гусейнова. Цю новину зустріли свистом і криками "Геть!".
20 січня 1990 року, БакуЛіга азербайджанців Харківщини Близько 19:00 на телецентрі за нез'ясованих обставин був підірваний енергоблок. В Азербайджані урвалося телемовлення. За офіційною версією, енергоблок знищили "місцеві екстремісти", за версією ж НФА – внутрішні війська, щоб не дати Народному фронту звернутися до народу щодо введення радянських військ у Баку.
Незалежні військові експерти громадської організації "Щит" прийшли до висновку, що "енергоблок ТРЦ підірвала спецгрупа радянської армії чи КДБ СРСР".
До Баку терміново прибули секретар ЦК КПРС Андрій Гиренко, міністр оборони СРСР Дмитро Язов, його заступник генерал Валентин Варенников та інші високопоставлені особи. Андрій Гиренко згадував: "Ми зустрілися з Ельчібеєм та іншими лідерами Народного фронту... Мені стало ясно, що Везіров повністю втратив контроль над ситуацією. Я зустрічався з одним з активістів Народного фронту буквально напередодні подій тієї ночі. Було ясно, що війська не можуть вічно бути відрізаними від міста. Я благав його розібрати барикади на дорогах і аеродромах, врятувати людей від небезпечного зіткнення з військами".
Заступник голови НФА Етібар Мамедовв згадував слова другого секретаря ЦК Компартії АССР Віктора Поляничка про те, що війська опівночі увійдуть у місто, чого б це не вартувало. Мамедов тоді відповів, що армії буде дана відсіч.
"Примаков сказав мені: "Ви за два кроки від незалежності", а також попередив, що не потерпить виходу Азербайджану з Радянського Союзу", – розповідав Мамедов.

Введення військових підрозділів

12 січня в аеропорту Баку висадився десант, але всі виїзди з нього були блоковані барикадами, бензовозами з пальним, людьми. 16-19 січня на підступах до столиці була створена оперативна група чисельністю понад 50 тис. армійців Закавказького, Московського, Ленінградського, інших військових округів, ВМФ, внутрішніх військ МВС. Бакинську бухту і підходи до неї блокували кораблі і катери Каспійської військової флотилії.
Операція отримала кодову назву "Удар".
У ній були задіяні чотири повітряно-десантні дивізії, а також курсанти військових навчальних закладів.
20 січня 1990 року, БакуЛіга азербайджанців Харківщини У ніч на 20 січня 1990 р. радянська армія штурмувала Баку, прагнучи розбити Народний фронт і врятувати владу Компартії в Азербайджані. Вона керувалася указом про введення в місті надзвичайного стану, починаючи з півночі. Але телеефір після вибуху блоку живлення на телестанції не працював із 19:30, тож жителі не знали, що відбувається. Більшість бакинців дізналися про введення надзвичайного стану тільки в 5:30 ранку з оголошення по радіо і листівок. Але тоді було вже надто пізно. Війська в Баку входили з трьох сторін. Одночасно армійські частини почали розблоковувати казарми. Бронетанкові колони були обстріляні. У відповідь війська застосували зброю.
Пізніше міністр оборони СРСР Д. Язов скаже, що при Раді національної оборони налічувалося 40 тис. "бойовиків з автоматами". Але журналісти заявили, що не виявили даних про таку кількість озброєння, тим більше що навіть конфіскована зброя була здебільшого саморобною.
Вступаючи в місто, армійські частини навмисно знищували мирне населення. Солдати відкривали вогонь з автоматів і кулеметів. До моменту оголошення надзвичайного стану серед убитих 42 людини були учасниками пікетів; ще 9 осіб були вбиті при наданні допомоги пораненим. Військовослужбовці відкривали вогонь навіть по співробітниках міліції.
Чорний січень, Баку, 1990https://azertag.az/ Газета "Коммерсант" повідомляла в ті дні: "... Найбільш кровопролитні бої були в районі Сальянських казарм. Каже очевидець подій Асіф Гасанов: "Солдати зламали пікети з автобусів, – обстрілюють житлові будинки, хлопці 14-16 років лягають під бронетранспортери. Вони абсолютно беззбройні, я вам чесне слово даю ". Однак військовослужбовці, опитані кор. "Комерсант", стверджували, що пікетники були озброєні автоматичною зброєю. Інші очевидці свідчать, що озброєння складалося з пляшок із запальною сумішшю, ракетниць і пістолетів". Танки змітали барикади і провокували ДТП. Британський журналіст Том де Ваал писав: "Танки переповзали через барикади, мнучи на своєму шляху автомобілі і навіть фургони швидкої допомоги. За словами очевидців, солдати стріляли в людей, що біжать, добивали поранених. Був обстріляний автобус із мирними жителями, і багато пасажирів, зокрема 14-річна дівчинка, загинули".
20 січня 1990 року, БакуЛіга азербайджанців Харківщини Бойові машини давили весь транспорт на своєму шляху, незалежно від того, хто в ньому перебував. Наприклад, на Тбіліському проспекті обстріляли легковик. Один із танків розвернувся і розчавив його. Серед пасажирів був 13-річний хлопчик – він вибіг із машини і спробував сховатися, але був убитий пострілом у спину.
Чорний січень, Баку, 1990 рікhttps://azertag.az/ Дмитро Фурман і Алі Аббасов пишуть: "Введення військ було вкрай жорстоким – стріляли по будь-якій рухомій мішені і просто в темні провулки і вікна будинків. До моменту оголошення по радіо надзвичайного стану вже було вбито 82 людини, які здебільшого жодного відношення до пікетів не мали. Після цього загинула ще 21 особа. З 82 трупів загиблих від вогнепальних поранень у 44 вхідні отвори від куль – на спині, були і такі, що заколоті багнетами у спину". За свідченнями свідків, військові, вивозячи з місць подій спотворені і розчавлені військовою технікою трупи і фрагменти тіл, намагалися приховати сліди свого злочину.
Радянська армія в Баку, 1990Ігор Ставицький Від одного із загиблих була знайдена тільки права рука, її й поховали на кладовищі. Голова Президії ВР АССР Ельміра Кафарова по радіо відразу ж повідомила, що до введення надзвичайного стану і появи військ у Баку вона стосунку не має і це відбулося без її відома.
Після придушення повстання в Баку армія відновила радянську владу в Азербайджані. За твердженням комісії з розслідування подій ВР АССР, ця акція "мала на меті дати наочний урок залякування рухам за незалежність в Азербайджані та інших республіках Радянського Союзу".
Уже 21 січня в Баку з'явилися антирадянські листівки і написи. На будівлі ЦК було написано: "Геть радянську імперію!", "Геть КПРС!", "Радянська армія - фашистська армія", а на будівлі МВС було знесене гасло "Слава КПРС!".
Чорний січень, Баку, 1990 рікhttps://azertag.az/ Увечері відкрилася надзвичайна сесія ВР АССР, яка визнала неправомірним введення військ у Баку і призупинила Указ Президії ВР СРСР про надзвичайний стан, заявивши, що якщо Москва проігнорує це рішення, стоятиме питання про вихід Азербайджану із СРСР.
25 січня судна, що блокували бакинську бухту, були захоплені військово-морським десантом. Кілька днів спротив тривав у Нахічевані, але незабаром і там опір Народного фронту було придушено.

Наслідки

Введення в Баку радянської армії стало трагедією для Азербайджану. Британський журналіст Том де Ваал вважає, що "саме 20 січня 1990 р. Москва втратила Азербайджан". Абульфаз Ельчибей, лідер НФА, говорив: "Подія 20 січня послужила величезному повороту в історії азербайджанського народу... Кожен народ, який бажає здобути свободу, завжди піднімався на боротьбу і був змушений вести бій проти сил, що зробили замах на його свободу... Як би важко не було, ми повинні були пройти це випробування... Якщо якийсь етнос створює в своєму середовищі жертви внаслідок боротьби... і жертвує своїми синами, то... він починає жити заново".
Чорний січень, Баку, 1990https://azertag.az/
Понад сотню мирних жителів загинули через необґрунтоване і надмірне застосування сили. За даними республіканської комісії з розслідування трагедії, 20 січня 1990 р. загинула 131 людина, ще 744 були поранені. Називається цифра і 137 загиблих. За даними ж МОЗ АССР, кількість загиблих станом на 9 лютого становила 170. Серед них – 78 робітників, 24 службовці, 12 студентів, 2 учня ПТУ, 4 школяра, 3 пенсіонери, 6 тимчасово безробітних.
Незалежні військові експерти ГО "Щит" повідомляли, що армія втратила 9 осіб. Вони зазначили, що якби пікетувальники і справді були озброєні, то в умовах міського бою армія зазнала б великих втрат, тим більше, що, за свідченням очевидців, автоматний вогонь по військах вівся з легкових машин без номерів, і хто це був, не встановлено.
Усе місто 22 січня прийшло попрощатися з жертвами трагедії. Їх поховали як героїв боротьби за незалежність у парку ім. Кірова, пізніше перейменованого в Алею шахідів.
Чорний січень, Баку, 1990https://azertag.az/ Глава Духовного управління мусульман Закавказзя Аллахшукюр Пашазаде у відкритому зверненні до Горбачова, копії якого надіслав Генсеку ООН і главам урядів країн світу, звинуватив особисто Горбачова у скоєному і зажадав "негайного виведення військ із Баку". 22 січня призупинили роботу аеропорт, вокзал, міжміський телефонний зв'язок. Усі дні жалоби щогодини звучали сирени. Десятки тисяч азербайджанських комуністів публічно спалили свої партквитки. Майкл Сміт писав про азербайджанську національну свідомість: "Похорон загиблих у дні Чорного січня залишився в народній пам'яті як щирого дня національної скорботи. Однак події 19-20 січня 1990 р. є і застереженням про небезпеки некомпетентного керівництва, національної слабкості і громадської байдужості. Весь цей день пронизаний зрадою, "вчиненою владою проти власного народу", зрадою з боку горбачовського режиму, який організував цю акцію, і з боку лояльного радянського азербайджанського керівництва, яке її санкціонувало".
Чорний січень, Баку, 1990https://azertag.az/ Перший Секретар ЦК Компартії АССР Везіров ще до введення військ переїхав у Москву. Діяльність Ради національної оборони була заборонена, почалися арешти членів НФА. Одного з активістів військові затримали в Ленкорані, але 26 січня під час відправки в Баку на військово-транспортному літаку його задушили петлею. Намагаючись приховати злочин, військова прокуратура направило тіло в морг як загиблого за невстановлених обставин (згодом загиблого включили у список жертв Чорного січня).

Реакція

Кремль заявляв, що військова акція була необхідна для захисту вірменського населення. Але 26 січня міністр оборони СРСР Дмитро Язов відкрито визнав, що метою операції було не допустити повалення Народним фронтом влади комуністичної партії.
У заяві правління Вірменського загальнонаціонального руху говорилося: "...Події, що відбуваються, повинні бути розцінені як порушення суверенних прав Азербайджанської республіки, що в подальшому може негативно відбитися і на долі інших союзних республік". Колишній член Політбюро ЦК КПРС (згодом президент Азербайджану) Гейдар Алієв 21 січня на пресконференції в представництві АССР в Москві засудив операцію в Баку і звинуватив Горбачова в порушенні Конституції.

Розслідування

Human Rights Watch стверджує, спираючись на документи військової прокуратури в Баку, що акція планувалася ще до вірменських погромів. Горбачов стверджував, що "бойовики Народного фронту Азербайджану" відкрили вогонь по солдатах. Однак незалежна організація "Щит", що складається з адвокатів і офіцерів запасу, не змогла виявити "бойовиків", присутність яких змусила б радянські війська застосовувати вогнепальну зброю.
Було зроблено висновок, що армія воювала проти власних громадян, "Щит" вважав за потрібне почати кримінальне розслідування проти міністра оборони СРСР Дмитра Язова, який особисто курував операцію.
Товариства "Меморіал" і "Гельсінкська група" у травні 1991 р. повідомили про докази того, що введення надзвичайного стану призвело до порушення громадянських свобод і що радянські війська використовували необґрунтовані силові методи (зокрема, бронетехніка, багнети, стрілянина по машинах швидкої допомоги), що призвело до численних жертв.
Чорний січень, Баку, 1990 рікhttps://azertag.az/ Спочатку події 20 січня розслідувала генпрокуратура СРСР – не виявила складу злочину в діях військовослужбовців, справу закрили. 14 лютого 1992 р. Генпрокуратура незалежного Азербайджану анулювала це рішення.
У січні 1994 р. слідство було завершено. Винними визнали, зокрема, експрезидента Азербайджану Аяза Муталіба, директора зовнішньої розвідки Є. Примакова, президента СРСР Михайла Горбачова, міністра оборони Дмитра Язова і голову КДБ СРСР Володимира Крючкова.
Прокуратура Азербайджану звинуватила і голову КДБ АССР Вагіфа Гусейнова у сприянні радянській армії і в підриві енергоблоку телецентру в Баку "з метою ослаблення Азербайджанської держави і позбавлення населення правдивої інформації про події, що відбуваються". У 1994 р. прокуратура Азербайджану видала ордер на арешт експрезидента Аяза Муталібова. 2003 р. Слідче управління з особливо тяжких злочинів прокуратури Азербайджану порушило кримінальну справу проти Михайла Горбачова за порушення ст. 119 Конституції СРСР і ст. 71 Конституції Азербайджанської РСР.

Пам'ять

20 січня є траурним днем ​​в Азербайджані і відзначається як День всенародної скорботи. Люди відвідують Алею шахідів, віддають данину пам'яті жертв трагедії, приносять квіти на могили. Особи, які приїжджають в Азербайджан із офіційним візитом, також відвідують Алею шахідів.
20 січня 1990 року, БакуЛіга азербайджанців Харківщини На згадку про Чорний січень станція Бакинського метро "11-та Червона Армія" була перейменована в "20 січня". 2010 р. на честь жертв подій у Баку поблизу станції метро "20 січня" було споруджено пам'ятник. За радянських часів на тому місці стояв пам'ятник XI Червоній Армії, який після трагедії просто знесли. За матеріалами латвійського видання Тimenote Читайте також: Водомети на морозі і кулі "Беркута": як диктаторські закони Януковича перетворили Майдан на криваве поле битви Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну