УКР РУС
» » Гірські хребти, піщані пустелі та кришталеві озера: топ-15 найгарніших парків України і Європи
Всі новини

Гірські хребти, піщані пустелі та кришталеві озера: топ-15 найгарніших парків України і Європи

Європейський день парків відзначається 24 травня. Свято було засноване представниками федерації Europark, яка об'єднала безліч охоронюваних природних зон, розташованих у 36 країнах Європи. Вперше свято відзначалося 1999 року. Цю ідею в провідних європейських державах відразу схвалили, і святкування стало щорічним. Датою для нього обрали 24 травня, адже саме в цей день 1909 року були створені перші дев'ять національних парків Швеції. Головна мета Європейського дня парків – підвищення значущості парків і заповідних територій, а також розробка заходів зі збереження цих територій. Важливою складовою цього процесу є міжнародна консолідація в питаннях, що стосуються охорони природних територій Європи. Отже, пропонуємо вам топ-15 заповідних територій та парків, аби дізнатися про природну красу, яка нас оточує:

Гран-Парадізо, Італія

Це найстаріший національний парк в Італії. В кінці XIX ст. італійський король Віктор Еммануїл II оголосив Гран-Парадізо королівським мисливським заповідником через загрозу зникнення альпійських козлів. Крім рідкісних гірських козлів, тут також мешкають горностаї, альпійські бабаки та євразійські пугачі.
Гран-Парадізо, ІталіяPinterest

Триглав, Словенія

Єдиний національний парк Словенії названий на честь гори Триглав, яка знаходиться на його території. Її зображення красується на прапорі і гербі країни. Триглав – це живописна альпійська природа, яка наповнює північно-західну частину країни, це гірські вершини, дрімучі ліси й безліч озер.
Триглав, СловеніяPinterest

Саксонська Швейцарія, Німеччина

Національний парк "Саксонська Швейцарія" розташований на кордоні Німеччини й Чехії. Тут варто пройтися по Стежці художників довжиною в 112 км і відразу ж закохатися в це місце. Ще одне з найбільш відвідуваних туристами місць піднімається над Ельбою на 198 метрів – це величезний кам'яний скелястий масив Бастай.
Саксонська Швейцарія, НімеччинаPinterest

Сарек, Швеція

Тут немає туристичної інфраструктури, немає розмічених стежок, мостів через річки, схожі на бурхливі потоки. Втім, це місце дуже популярне серед професійних альпіністів. Територія парку включає в себе вісім гірських вершин, близько ста льодовиків, а також обсерваторію. Парк "Сарек" входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та є найстарішим національним парком у Європі. Район, у якому розташовується "Сарек" – один із найбільш вологих у країні, що робить піші прогулянки залежними від погодних умов.
Сарек, ШвеціяPinterest

Раго, Норвегія

Парк відомий своїм гірським ландшафтом із глибокими ущелинами, великими валунами й нечастою рослинністю. Є місцем проживання рисі й росомахи. Міцні скельні утворення, валуни та круті гори створюють потойбічний ландшафт. Довершують красу парку озеро й водоспад.
Раго, НорвегіяPinterest

Ордеса-і-Монте-Пердідо, Іспанія

Найстаріший парк у Піренеях. Він був включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО через унікальну флору й фауну. Тут є найглибші каньйони континенту з химерними скелями, які схожі на скелі Гранд-Каньйону. Щорічно національний парк Іспанії відвідують близько 600 тисяч туристів з усього світу.
Ордеса-і-Монте-Пердідо, ІспаніяPinterest

Татри, кордон Польщі та Словаччини

1993 року Татри були занесені до списку біосферних заповідників ЮНЕСКО. У Словаччині траси в Татрах над гірськими хатинками закриті з 1 листопада по 15 червня. Для подолання заборони – загроза фінансових покарань. У Польщі траси відкриті увесь рік. Туристичним центром із польської сторони є місто Закопане, зі словацької – Попрад. Тут розташувалися 650 печер, 30 гірських озер, водоспад Велка-Сіклава висотою 70 метрів. Переважають хвойні та березові ліси, в яких водяться бурі ведмеді, рисі, чорні козли й беркути.
Татри, кордон Польщі та СловаччиниPinterest

Лох-Ломонд, Шотландія

Лох-Ломонд займає перше місце серед озер Шотландії за площею. Озеро оточують гори. Найвища вершина Бен Ломонд знаходиться на півдні й досягає 973 метри. На основі найчистішої води озера Лох-Ломонд виготовляється односолодовий віскі з такою ж назвою.
Лох-Ломонд, ШотландіяPinterest

Плітвицькі озера, Хорватія

Це найстаріший національний парк у Хорватії. Туристів приваблюють мальовничі місця. Парк включає в себе 16 великих і декілька менших карстових розташованих каскадами озер, 140 водоспадів, 20 печер і унікальний буковий та хвойний ліс, що збереглися з найдавніших часів і мають здатність відновлюватися. На його території живуть ведмеді, вовки, багато видів рідкісних птахів та інших тварин.
Плітвицькі озера, ХорватіяPinterest

Біловезька пуща, кордон Польщі та Білорусі

Згідно з даними ЮНЕСКО, ця пуща – єдиний приклад доісторичного лісу, який колись покривав сучасну Європу. 80% території Біловезької Пущі – незаймані ліси, в яких налічується понад 20 видів деревних рослин. Незайманий ландшафт є домом для зубрів, вовків, лисиць, рисі, куниць, диких кабанів, оленів, лосів тощо.
Біловезька пуща, кордон Польщі та БілорусіPinterest

Асканія-Нова, Херсонська область

Цей заповідник на території України – унікальний. Тут кожен може побачити не тільки дендропарк і зоопарк, але ще й цілинний степ. Він зберіг свою первинну недоторканність. Тут дикі тварини живуть у близькому до них природному середовищі, без кліток та знущань. Найбільше в Асканії-Новій копитних: антилоп, зебр, оленів, бізонів, зубробізонів, зубрів, коней Пржевальського та інших, а також птахів: лебедів, фазанів, африканських страусів, південноамериканських нанду і австралійських ему, які тут акліматизуються та одомашнюються.
Асканія-Нова, Херсонська областьPinterest

Парк "Синевир", Закарпатська область

Це природний парк із найбільшим озером Українських Карпат. З висоти пташиного польоту воно нагадує око. Посередині острівець, як зіниця, а довге віття смерек – наче казкові вії. Тут проходять реабілітацію бурі ведмеді, які зазнали травм унаслідок жорстокого поводження чи утримання в неналежних умовах. Це єдиний центр реабілітації такого типу в Європі.
Парк 'Синевир', Закарпатська областьPinterest

Олешківські піски, Херсонська область

Це найбільша пустеля на території Європи. Вона нічим не поступається Сахарі, адже тут оазиси, бархани і гадюки. Влітку пісок нагрівається до +70°С. Тут також розташований найбільший у світі ліс, висаджений людиною. У зв'язку з агресією Росії щодо України й окупацією Кримського півострова Міністерство оборони України відновило військові навчання на колишньому полігоні, що перебуває під охороною й у віданні національного природного парку.
Олешківські піски, Херсонська областьPinterest

Дунайський біосферний заповідник, Одеська область

Заповідник знаходиться на самому півдні Одеської області, на кордоні з Румунією. Фауна риб заповідника налічує 107 видів, які належать до 39 родин. Станом на 2017 рік загальний список птахів, що занесені до Червоної книги України, складав 68 видів. Ссавці в заповіднику представлені 45 видами. Серед них сім занесено до Європейського червоного списку, а 19 – до Червоної книги України.
Дунайський біосферний заповідник, Одеська областьPinterest

Карпатський біосферний заповідник, Закарпатська область

У цьому місці ви можете побачити рослини, які цвіли ще в дольодовиковий період і досі кожної весни розквітають тут. У складі Карпатського біосферного заповідника налічується шість відокремлених масивів, а також два ботанічні заказники загальнодержавного значення. Ці масиви розташовані на висоті від 180 (Долина Нарцисів) до 2061 (Говерла) метрів над рівнем моря.
Карпатський біосферний заповідник, Закарпатська областьPinterest Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що у Києві вперше миють Монумент Незалежності. Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну