УКР РУС
» » "Берест" і 152-мм "Квітник": ТОП-5 розробок "Укроборонпрому" за минулий рік
Всі новини

"Берест" і 152-мм "Квітник": ТОП-5 розробок "Укроборонпрому" за минулий рік

В "Укроборонпромі" звітують про результати плідної роботи 2018-го року. Протягом минулого року підприємства концерну розробили та направили на випробування кількадесят нових та модернізованих зразків озброєння та військової техніки.

Це, зокрема, система реактивного залпового вогню "Вільха", ракета "Нептун", бойова розвідувальна машина "Мангуст", мобільний радіолокаційний комплекс охорони периметру "Харза" та ще багато чого.

Держконцерн виділяє топ-5 розробок року, що минув:

Ракета "Нептун"

"Стратегічно важлива для обороноздатності України розробка ДККБ "Луч" – новітня крилата ракета "Нептун". Під час випробувань вона знищила надводну ціль на відстані 280 км. Таким чином було доведено високу ефективність систем управління та розпізнавання цілей бортовим комплексом крилатої ракети", - кажуть у прес-службі Держконцерну.  


В "Укроборонпромі" кажуть: у перспективі крилата ракета "Нептун" має стати основою нового протикорабельного комплексу. Основні храктеристики цього комплексу - мобільність та маневреність. Це дозволить підвищити рівень та можливості зі збереження територіальної цілісності і морського узбережжя в недоторканості.

Високоточний "Квітник"

Торік НВК "Прогрес" завершило модернізацію високоточного 152-мм снаряду "Квітник" та провело повне імпортозаміщення компонентів російського виробництва, яких було понад 40%.

"Квітник" – високоточний 152-мм снаряд, який на відстані до 20 км влучає у ціль з похибкою у лічені сантиметри. Фактично, цей снаряд може поцілити у лист формату А4 першим пострілом. Така влучність досягається завдяки лазерному наведенню, яке може здійснюватись з безпілотника або наземним корегувальником", - пояснюють у держконцерні. 


Там додають: снаряд може знищувати найзахищеніші цілі, наприклад, командні пункти, вузли зв‘язку, мости, переправи, опорні пункти, тощо. "Квітник" надає тотальну перевагу в контрбатарейній боротьбі, коли ворожа артилерія ліквідується без шансу на отримання удару у відповідь.

"Квітник" отримав нову, у рази меншу, головку наведення, яка є однією з найбільш складних частин високоточного снаряду. Вона дозволяє використовувати її не тільки у 152-мм "Квітнику", але і в його "натівській" версії в 155-мм калібрі, а також у 122-мм снаряді "Карасук" та новій 120-мм міні "Круча".

"Берест": більша потужність та точність вогню

Минулого року була проведена глибока модернізація 122-мм реактивної системи залпового вогню. Унікальність цієї нової бойової машини, яка отримала назву БМ-21 УМ "Берест", що в ній використовуються виключно компоненти українського виробництва.

"Берест" може замінити БМ-21 "Град", що стоїть на озброєнні Збройних Сил України. Використання сучасних цифрових технологій та нове шасі вітчизняного виробництва надають "Бересту" ключові бойові та експлуатаційні переваги. Застосування нової цифрової системи управління вогню дозволяє екіпажу, не покидаючи кабіни, проводити підготовку до стрільби, зокрема – топогеодезичну прив‘язку", – розповілив "Укроборонпромі". 


У порівнянні з "Градом", "Берест" має більш потужний залп – до 50 реактивних снарядів (замість 40); більшу потужність залпу, точність ведення вогню, інтеграцію у цифрові системи управління та наведення артилерії, більшу мобільність та потребує менше часу для відкриття вогню.

Цифровий приціл для високоточного озброєння

Ще одним відкриттям 2018 року стала оптико-прицільна станція ОПСН-І від "Ізюмського приладобудівного заводу". Її оснастили потужною оптикою, тепловізором, лазерним каналом управління та далекоміром. 

"Розробка "Ізюмського приладобудівного заводу" є універсальною. Діаметр станції всього 43 см – це дозволяє її встановлювати не тільки на вертольоти, а і на безпілотники", – переконують розробники. 


Загалом, "Ізюмський приладобудівний завод" – унікальне підприємство, яке створює приціли для високоточної ракетної зброї. Завод має повністю закритий цикл виробництва, починаючи від виготовлення спеціального скла, до випуску цифрових прицілів для протитанкових комплексів "Стугна-П", "Корсар" та "Бар'єр".

Контрбатарейний радар від НВК "Іскра"

Запорізький НВК "Іскра" розробив станцію 1Л220УК. Уперше її показали на параді 24 серпня. Контрбатарейний радар фіксує на відстані десятків кілометрів точне місцезнаходження ворожих гармат, мінометів, реактивних систем залпового вогню, а також ракетних комплексів протиповітряної оборони і тактичних ракет. 


"Це дозволяє отримувати точні координати для удару у відповідь, а також проводити коригування вогню власної артилерії. Радар також веде стеження за повітряним простором, виявляючи безпілотники та авіацію противника", – кажуть у концерні. 

Дивіться також фотогалерею за темою: 



Турчинов побував на випробуваннях нової 155-мм гаубиці "Богдана" – ФОТО

/ фото РНБО
/ фото РНБО
/ фото РНБО
/ фото РНБО
/ фото РНБО
/ соцмережі
/ соцмережі
/ фото РНБО Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну