УКР РУС
» » В ЄС думають, як покарати Росію за агресію на Азові – Клімкін
Всі новини

В ЄС думають, як покарати Росію за агресію на Азові – Клімкін

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що в Європейському Союзі обговорюють можливість введення нових санкцій проти Російської Федерації за агресію в Керченській протоці, але цей процес не буде швидким. Про це глава МЗС сказав під час відкриття виставки копій старовинних карт України.

Зокрема, його запитали про можливість введення Євросоюзом санкцій проти Росії через агресію в Керченській протоці.

"Європейський Союз розглядає можливі заходи проти Росії. Причому розглядаються як заходи на рівні всього ЄС, так і національні заходи", – зазначив Клімкін.

Він додав, що "з національними заходами простіше, оскільки для цього не потрібна вся формальна процедура узгодження, яка в Європейському Союзі триває досить довго".

Глава МЗС нагадав, що після введення Литвою національних санкцій проти 20 росіян, відповідальних за напад і захоплення в полон українських моряків в Керченській протоці, Україна зараз так само "працює з деякими іншими країнами".

За словами Клімкіна, він передав європейській стороні позицію України, що "нам не потрібні символічні санкції".

"Нам не потрібно, щоб ми визначили якийсь короткий перелік тих, хто відповідно керував цією операцією, щоб потім ми їх поставили під санкції і сказали: ось це санкції, які застосовуються проти Росії. Нам потрібно, щоб санкції проти Росії були саме дієвими ", - підкреслив глава МЗС.

"Там сьогодні обговорюються різні ідеї, в тому числі щодо додаткових санкцій відносно російських портів, російських суден, є часткові санкції. Тобто процес ще обговорюється. Він не буде дуже швидким, але краще, щоб він був справжнім, зі справжніми санкціями", - підкреслив міністр.

Також він зазначив, щоб санкції були ефективними, "вони повинні бути узгоджені з іншими друзями і партнерами України".

"Саме цим ми зараз і займаємося. Деякі з можливих заходів будуть включені в інші пакети. Ми це теж знаємо, але про все я не можу говорити заздалегідь перед тим, як наші партнери це оприлюднять", - додав Клімкін.

Також міністр зазначив, що партнери України розглядають можливість відключення Росії від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів (SWIFT) як останній серед можливих санкційних заходів.

"Що стосується SWIFT, ви знаєте, що це наші друзі розглядають як один з останніх заходів. Щось приблизно, як Курт Волкер сказав, щось типу ядерної зброї", - заявив Клімкін.

"І звичайно, SWIFT, коли він буде застосований, повинен бути скоординований між усіма нашими партнерами, але дуже важливо розуміти, що SWIFT – це не єдина міра. Є ідеї щодо подальших санкцій проти російських компаній щодо подальшого обмеження виходу Росії до фінансових ринків, є ідеї щодо подальших санкцій в енергетичній сфері", - підкреслив він.

"Тобто речі, які за своєю дією будуть ніяк не менше, ніж SWIFT, тому не потрібно концентруватися тільки на цьому", - вважає Клімкін.

Нагадаємо, секретаріат Уповноваженого з питань Європейського суду з прав людини Мін'юсту України подав в ЄСПЛ офіційну міждержавну скаргу в зв'язку з порушенням Росією прав українських моряків, захоплених в районі Керченської протоки.

30 листопада, через п'ять днів після захоплення екіпажів ракетних катерів "Нікополь" і "Бердянськ", а також буксира "Яни Капу" ЄСПЛ зобов'язав Росію повернути військовополонених Україні.

Як уже повідомлялося, незважаючи на це, Росія відмовилася їх звільняти, лише проінформувавши ЄСПЛ про місцезнаходження українських моряків і заявивши про наявність у них доступу до юридичної допомоги, надання їм необхідної медичної допомоги і відсутність у них будь-яких скарг.

Ми також писали про намір адвокатів захоплених українських моряків звернутися до Європейського суду з прав людини.

Джерело: segodnya.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну